Gratulacje. Kołobrzeskie restauracje Sand{acz} i Arté polecane w prestiżowym przewodniku kulinarnym

Dwie kołobrzeskie restauracje należące do sieci Zdrojowa Hotels po raz kolejny zostały docenione przez niezależnych ekspertów kulinarnych i znalazły się w najnowszym polskim zestawieniu Żółtego Przewodnika Gault&Millau.

Gault&Millau to jeden z najsłynniejszych międzynarodowych przewodników kulinarnych po restauracjach i hotelach. Na świecie po raz pierwszy ukazał się ponad 50 lat temu we Francji, ale polska edycja tego prestiżowego wydawnictwa w tym roku pokazuje się dopiero po raz piąty. W najnowszym jego wydaniu wśród 580 wyróżnionych obiektów kulinarnych znalazły się dwie restauracje mieszczące się w hotelach spółki Zdrojowa Hotels w Kołobrzegu: Sand{acz} w Sand Hotel oraz Arté z Diune Hotel & Resort. Przyznano im kucharskie czapki, które są symbolem oraz gwarancją najlepszego i wyśmienitego jedzenia.

Dla restauracji Sand{acz} oraz jej szefa Wojciecha Kempy to już piąte tego typu wyróżnienie. Przewodnik Gault&Millau wydaje pozytywne rekomendacje dla tego obiektu od pierwszej swojej polskiej edycji, czyli już od 2014 r. „W menu à la carte kuchnia fusion – ciekawie przyrządzone mięsa i ryby oraz makarony. Jest też drugie, krótsze menu regionalne. Warto mu się przyjrzeć – to okazja, by poznać, jak smakują na przykład zielony bulion rybny czy kołobrzeski sękacz.” – napisano w przewodniku.

Druga z kołobrzeskich restauracji – Arté – otrzymała w tym roku rekomendację Gault&Millau po raz drugi. Eksperci kulinarni w nowej edycji przewodnika piszą o niej jako o miejscu z „indywidualnym charakterem”. „Przestronne i jasne wnętrza zachęcają, by zaprosić rodzinę na obiad, wpaść na lunch ze współpracownikami, lub umówić się z przyjaciółmi – czytamy w przewodniku Gault&Millau Polska.

Napisz komentarz

zobacz wszystkie komentarze

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

*

Send this to friend