Kołobrzeski Klub Zdrowia zaprasza na cykl trzech wykładów z serii POSTAW NA ZDROWIE w budynku po przychodni przy ul. Bocianiej 4. Warszaty odbędą się 25, 26 i 27 listopada. Start o godz. 18.00.
W programie spotkań są tematy „Ach te słodkości – problem nadwagi i cukrzycy”, „ Jak zadbać o tarczycę i równowagę hormonalną” i „Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych”. Podczas spotkań dowiemy się też m.in. jak zadbać o serce czyli jak poradzić sobie z miażdżycą i nadciśnieniem, jak zmniejszyć ilość cukru w diecie.
Na spotkania zaprasza mgr Beata Śleszyńska – specjalista promocji zdrowia, doradca dietetyczny, wykładowca, autorka licznych artykułów, a także książki „Kuchnia w trosce o twoje zdrowie”. Po wykładach przewidziany jest wegetariański poczęstunek. Organizatorzy zapewniają, że spotkania nie są powiązane ze sprzedażą żadnych artykułów.
Według Beaty Śleszyńskiej zdrowie należy do wartości, które ludzie cenią sobie najbardziej. Zależy ono w stopniu zasadniczym od stylu życia, a w szczególności od najważniejszej jego cechy czyli od sposobu żywienia. Jak mówi przysłowie, jesteśmy tym, co jemy, a pokarm oddziałuje na nasz organizm przez całe życie, dlatego prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o właściwym rozwoju i zachowaniu przez nas dobrego stanu zdrowia.
I jak pokazują badania – prawidłowa dieta i ćwiczenia fizyczne stanowią najsilniejsze narzędzie do walki z chorobami, które wciąż pozostają w statystykach nieugięte. Dziś z dość dużą dokładnością określić można sposób żywienia najkorzystniejszy dla zdrowia w określonych warunkach życia, ale można odnieść wrażenie, że większość z nas zdaje sobie sprawę z tego że zwyczajowe żywienie z dużą ilością tłuszczu, cukru i przetworzona żywność nie najlepiej odpowiada potrzebom naszych organizmów, co w konsekwencji osłabia naszą kondycję zdrowotną. Jednak mało ludzi ma wystarczającą wiedzę praktyczną dotyczącą żywienia, aby tę kondycję utrzymać na jak najwyższym poziomie.
Wstęp wolny! Podczas wykładów będzie możliwość wykonania badań poziomu cukru we krwi, tkanki tłuszczowej i BMI. Jak również będzie miała miejsce degustacja zdrowej żywności.