Kołobrzeska restauracja Arté, która znajduje się w hotelu Diune Hotel & Resort bierze udział w specjalnej akcji polskich hurtowników i restauratorów – Tygodniu Kuchni Polskiej. Inicjatywa to element świętowania 100-letniej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.
Do akcji dołączyły restauracje z całej Polski. W Kołobrzegu dania ze specjalnego menu serwowane są w restauracji Arté. Najbliższy weekend to ostatnia okazja, aby ich spróbować, m.in. kołduna z mięsem dzika, grochówki z wędzonym jesiotrem czy drożdżowej chałki z kremem chałwowym. – Do końca tygodnia goście naszej restauracji mogą zamówić dania, które zostały przygotowane specjalnie na okazję setnej rocznicy odzyskania przez nasz kraj niepodległości. Są to nowoczesne interpretacje dań historycznych pochodzących z różnych regionów Polski, z XIX i XX wieku – mówi Bartosz Borowski, dyrektor Diune Hotel & Resort w Kołobrzegu. Jak dodaje, specjalne menu inspirowane jest książką „Sto receptur na sto lat niepodległości”. Oryginalne przepisy wybrał i opatrzył komentarzem prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu.
Kołobrzeska restauracja Arté należy do jednych z najlepszych i najbardziej prestiżowych kuchni na Pomorzu Zachodnim. Jej szefem jest Rafał Durka, który ostatnio został wyróżniony tytułem Szefa Kuchni 2018 w regionie północno-zachodnim w konkursie Poland 100 Best Restaurants, zaś sama Arté otrzymała nagrodę Grand Award 3 Widelce+. Miejsce doceniono także w przewodniku Gault&Millau 2018. Organizatorem Tygodnia Kuchni Polskiej jest sieć hurtowni Makro w ramach programu Kulinarne Zjednoczenie Polski. Akcji patronuje m.in. marszałek województwa zachodniopomorskiego.