Startują przygotowania do 3. edycji Wielkanocy dla Samotnych, podczas której świąteczne dania będą dostarczone bezpośrednio do domów samotnych, starszych oraz w trudnej sytuacji życiowej.
Wolontariusze fundacji Wolne Miejsce przygotują 300 wielkanocnych paczek z tradycyjnymi potrawami tj. z bigosem, białą kiełbasą, jajkiem wielkanocnym, sałatką jarzynową, wędlinami, serami, pasztetem, ćwikłą z chrzanem, ciastem jogurtowym, chlebem, owocami i słodyczami.
Jednakże, aby móc przygotować potrawy, musimy zebrać poniższe produkty:
kapusta kiszona – 35 kg
kapusta główka – 15 szt.
kiełbasa biała – 640 szt.
mięso – 20 kg (10 kg karkówka, 10 kg łopatka)
kiełbasa zwyczajna – 5 kg
pasztet np. PROFI/DROSED – 320 SZT
mąka pszenna – 30 kg
jajka – 800 szt.
ziemniaki – 40 kg
marchew – 20 kg
seler – 3 kg
pietruszka korzeń – 3 kg
ogórek kiszony – 15 kg
kukurydza – 10 puszek
groszek konserwowy – 12 puszek
majonez – 10 kg
buraki – 40 kg
chrzan tarty w słoiku – 10 kg
cebula – 5 kg
ser żółty w plastrach – 4 kg
szynka konserwowa w bloku – 6 kg
koncentrat pomidorowy – 5 kg
śmietana 18% – 2 l
cukier – 10 kg
jogurt naturalny duży (370 gr) – 16 szt.
mleko – 2 l
por – 6 szt.
słodycze, owoce, pieczywo
opakowania jednorazowe styropian – 640 szt.
worki foliowe – 4 paczki
papier do pieczenia – 3 paczki
torby papierowe albo reklamówki jednorazowe duże – 320 szt.
folia aluminiowa duża – 2 rolki
rękawiczki jednorazowe – 4 paczki
ręcznik papierowy – 10 rolek
płyn do naczyń – 1 szt.
Deklarację na produkty należy przesyłać mailowo na: kamilbarwinek@o2.pl lub bezpośrednio na profilu facebookowym: Wolne Miejsce – Kołobrzeg.