Ciekawe: Hotel z własną pasieką na… dachu!
28 lipca 2017 Info
Położony tuż przy plaży i otoczony zielonym parkiem Diune Hotel***** & Resort słynie z doskonałej kuchni, a teraz ma też własne ule i miód z dodatkiem jodu.
Szef kuchni należącego do sieci Zdrojowa Hotels Diune Hotel***** & Resort z wyjątkową troską wybiera dostawców produktów. Preferuje sprawdzonych lokalnych dostawców specjalizujących się w ekologicznych uprawach i hodowlach. Doskonałym uatrakcyjnianiem oferty kulinarnej jest własny miód z pasieki zlokalizowanej na dachu hotelu. Zostanie on zużyty do dań serwowanych w restauracjach i będzie konfekcjonowany do małych słoiczków oraz rozdawany gościom, aby nie zapomnieli chwil spędzonych w Kołobrzegu.
– Chcieliśmy wykorzystać fantastyczne usytuowanie hotelu oraz czyste nadmorskie powietrze bogate w jod i zdecydowaliśmy się rozpocząć słodką przygodę z pszczołami. Z pomocą przyszedł nasz wieloletni partner Andrzeja Rytwiński, najlepszy pszczelarz w okolicy – mówi Rafał Durka, szef kuchni. Wiosną wspólnie postawiliśmy pierwsze ule na dachu, a na początku lipca już zebraliśmy 25 kg miodu wielokwiatowego, który bardzo przypadł do gustu naszym gościom – mówi z dumą.
Pszczoły mają w okolicy pod dostatkiem pożywienia w kołobrzeskich parkach, rabatkach i na balkonach, a budowanie pasiek na dachach budynków ma dodatkową zaletę proekologiczną. W planach jest powiększenie pszczelej wioski o kolejne rodziny w przyszłym roku. Ciekawostką jest też fakt, że wykładzina w hotelu ma wzór przypominający plaster miodu.