W ten weekend podczas II Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, będzie można dowiedzieć się, które z kwiatów są jadalne oraz poznać ich niezwykłe smaki.
Tradycyjnie podczas festiwalu odbędzie się gotowanie w plenerze ogrodu. W serwowanych potrawach wystąpią znane, ogrodowe kwiaty jadalne. Pokaz kulinarny z udziałem zaproszonych kucharzy, połączony będzie z degustacją kwiatowych przysmaków. Na tych, którym zasmakuje kwiatowa kuchnia i zechcą włączyć kwiaty do codziennego jadłospisu, czekają przepisy na wybrane dania.
W tym roku festiwal obfitować będzie również w nowości. Jedną z nich będą zmagania przedstawicieli zachodniopomorskich powiatów w konkursie kulinarnym – Cały ogród na talerzu! Uczestnicy przygotują trzy potrawy konkursowe: przystawkę lub zupę, danie główne oraz deser.
W tym roku oprócz kulinarnego zastosowania kwiatów, przedstawimy kwiaty w kosmetyce oraz kuchnie kosmetyczną. Dodatkowo swój debiut na festiwalu będzie miała florystyka kulinarna. Przedstawione zostaną propozycje wykorzystania kwiatów do dekoracji potraw oraz stołu.
Po raz pierwszy goście festiwalu będą mogli również obejrzeć Warzywnik kwiatowy – ogród przygotowany specjalnie na to wydarzenie. Warzywnik to prezentacja nowego sposobu wykorzystania ogródka przydomowego i działkowego.
W czasie trwania wydarzenia odbędzie się kiermasz. W sprzedaży pojawią się produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne, aromatyczne miody, kwiatowe przetwory i nalewki oraz świeże zioła.
Podczas festiwalu nie zabraknie stosik eksperckich. Zaproszeni goście specjalni, podzielą się swoją wiedzą kulinarną oraz ogrodniczą. Uczestnicy tegorocznej edycji, będą mogli wziąć udział w prelekcjach, zabawach i warsztatach tematycznych.
W tym roku, tematem przewodnim II Kulinarnego Festiwal Kwiatów Jadalnych jest: Róża – królowa smaku i zapachu.
15-16 lipca, godz. 10.30 – 17.00.