Zaczyna się wyjątkowy czas przygotowań do miejskiej Wigilii. Dziś odbyło się pierwsze spotkanie wolontariuszy, którzy zorganizują największą w regionie świąteczną kolację. To będzie już 11 raz, gdy osoby, które chcą ten czas spędzić w większym gronie – nie tylko w potrzebie, starsze czy samotne – zasiądą do wspólnego stołu.
Aby jednak przygotować największą Wigilię na Pomorzu Zachodnim, potrzebne jest zaangażowanie wielu serc i rąk do pomocy. Tradycyjnie przed wydarzeniem odbędzie się cykl spotkań organizacyjnych dla wolontariuszy. W związku z trwającym remontem Hali Milenium, tegoroczne spotkania odbędą się w sali konferencyjnej Centrum Usług Społecznych (I piętro), przy ul. Okopowej 15–15A.
Terminy spotkań:
- 5 listopada (środa), godz. 18:00
- 19 listopada (środa), godz. 18:00
- 3 grudnia (środa), godz. 18:00
- 10 grudnia (środa), godz. 18:00
- 17 grudnia (środa), godz. 18:00
Podczas spotkań uczestnicy poznają szczegóły organizacyjne, zakres działań i będą mogli wybrać formę swojego zaangażowania.
Koordynatorem XI Spotkania Wigilijnego, jak w latach poprzednich, jest Kamil Barwinek (kontakt: kamilbarwinek@o2.pl). Ze strony Centrum Usług Społecznych koordynację wolontariatu prowadzi Klaudia Matyjaszewska (tel. 780 282 606, e-mail: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl). Organizatorami wydarzenia jest miasto Kołobrzeg, Centrum Usług Społecznych oraz Fundacja Wolne Miejsce. Partnerem wydarzenia jest Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu. Podobnie jak w ubiegłym roku potrawy przygotuje Paulina Dudała i Restauracja Tempo w Hali Milenium. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kołobrzeg.
W tym roku na stołach wigilijnych będzie m.in.: barszcz czerwony, bigos postny, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, ryba po grecku, śledź w oleju, śledź w śmietanie z jabłkiem i koperkiem. Poniżej przedstawiamy listę produktów niezbędnych do zorganizowania wydarzenia:
Ryba (morszczuk, mintaj, miruna, dorsz atlantycki, czarniak) 40 kg
Śledź salinat 50 kg
Makaron łazanki 25 kg
Olej 15 l
Ocet spirytusowy 5 l
Śmietana 18% 5 l
Śmietana 30% 5 l
Mąka 10 kg
Kapusta kiszona 75 kg
Pieczarki 15 kg
Czosnek 20 główek
Cebula biała 25 kg
Seler korzeń 20 kg
Marchew 20 kg
Pietruszka korzeń 20 kg
Burak świeży 30 kg
Jabłka 20 kg
Kminek 500 g
Liść laurowy 1 kg
Majeranek 1 kg
Ziele angielskie 1 kg
Owoc jałowca 200 g
Papryka słodka 2 kg
Pieprz czarny 3 kg
Oregano 1 kg
Cukier 15 kg
Sól 15 kg
Napoje (woda gazowa, woda niegazowana, sok pomarańczowy, sok jabłkowy, sok multiwitamina, sok czarna porzeczka)
Pieczywo, ciasta, owoce (pomarańcze, mandarynki, jabłka).
Kontakt: Kamil Barwinek – kamilbarwinek@o2.pl.

