Pierwsze spotkanie wolontariuszy miejskiej Wigilii. Kiedy kolejne?

You are currently viewing Pierwsze spotkanie wolontariuszy miejskiej Wigilii. Kiedy kolejne?

Zaczyna się wyjątkowy czas przygotowań do miejskiej Wigilii. Dziś odbyło się pierwsze spotkanie wolontariuszy, którzy zorganizują największą w regionie świąteczną kolację. To będzie już 11 raz, gdy osoby, które chcą ten czas spędzić w większym gronie – nie tylko w potrzebie, starsze czy samotne – zasiądą do wspólnego stołu. 

Aby jednak przygotować największą Wigilię na Pomorzu Zachodnim, potrzebne jest zaangażowanie wielu serc i rąk do pomocy. Tradycyjnie przed wydarzeniem odbędzie się cykl spotkań organizacyjnych dla wolontariuszy. W związku z trwającym remontem Hali Milenium, tegoroczne spotkania odbędą się w sali konferencyjnej Centrum Usług Społecznych (I piętro), przy ul. Okopowej 15–15A.

Terminy spotkań:

  • 5 listopada (środa), godz. 18:00
  • 19 listopada (środa), godz. 18:00
  • 3 grudnia (środa), godz. 18:00
  • 10 grudnia (środa), godz. 18:00
  • 17 grudnia (środa), godz. 18:00

 

Podczas spotkań uczestnicy poznają szczegóły organizacyjne, zakres działań i będą mogli wybrać formę swojego zaangażowania.

Koordynatorem XI Spotkania Wigilijnego, jak w latach poprzednich, jest Kamil Barwinek (kontakt: kamilbarwinek@o2.pl). Ze strony Centrum Usług Społecznych koordynację wolontariatu prowadzi Klaudia Matyjaszewska (tel. 780 282 606, e-mail: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl). Organizatorami wydarzenia jest miasto Kołobrzeg, Centrum Usług Społecznych oraz Fundacja Wolne Miejsce. Partnerem wydarzenia jest Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu. Podobnie jak w ubiegłym roku potrawy przygotuje Paulina Dudała i Restauracja Tempo w Hali Milenium. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kołobrzeg.

W tym roku na stołach wigilijnych będzie m.in.: barszcz czerwony, bigos postny, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, ryba po grecku, śledź w oleju, śledź w śmietanie z jabłkiem i koperkiem. Poniżej przedstawiamy listę produktów niezbędnych do zorganizowania wydarzenia:

Ryba (morszczuk, mintaj, miruna, dorsz atlantycki, czarniak) 40 kg

Śledź salinat 50 kg

Makaron łazanki 25 kg

Olej 15 l

Ocet spirytusowy 5 l

Śmietana 18% 5 l

Śmietana 30% 5 l

Mąka 10 kg

Kapusta kiszona 75 kg

Pieczarki 15 kg

Czosnek 20 główek

Cebula biała 25 kg

Seler korzeń 20 kg

Marchew 20 kg

Pietruszka korzeń 20 kg

Burak świeży 30 kg

Jabłka 20 kg

Kminek 500 g

Liść laurowy 1 kg

Majeranek 1 kg

Ziele angielskie 1 kg

Owoc jałowca 200 g

Papryka słodka 2 kg

Pieprz czarny 3 kg

Oregano 1 kg

Cukier 15 kg

Sól 15 kg

Napoje (woda gazowa, woda niegazowana, sok pomarańczowy, sok jabłkowy, sok multiwitamina, sok czarna porzeczka) 

Pieczywo, ciasta, owoce (pomarańcze, mandarynki, jabłka). 

Kontakt: Kamil Barwinek – kamilbarwinek@o2.pl.

 

 

Dodaj komentarz