To już dziesięć lat wspólnej tradycji i jedenasta edycja Miejskiego Spotkania Wigilijnego w Kołobrzegu. Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się 24 grudnia o godzinie 15:00 w Hali Milenium, gromadząc mieszkańców miasta przy wspólnym, wigilijnym stole.
Spotkanie Wigilijne to wyjątkowa inicjatywa, skierowana szczególnie do osób starszych, samotnych oraz znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. To czas pełen ciepła, rozmów i wspólnoty, symboliczny moment, w którym Kołobrzeg staje się jedną, wielką rodziną.
Aby jednak przygotować największą Wigilię na Pomorzu Zachodnim, potrzebne jest zaangażowanie wielu serc i rąk do pomocy. Zapraszamy wszystkich chętnych do włączenia się w przygotowania, zarówno jako wolontariusze, jak i darczyńcy.
Tradycyjnie przed wydarzeniem odbędzie się cykl spotkań organizacyjnych dla wolontariuszy. W związku z trwającym remontem Hali Milenium, tegoroczne spotkania odbędą się w sali konferencyjnej Centrum Usług Społecznych (I piętro), przy ul. Okopowej 15–15A.
Terminy spotkań:
5 listopada (środa), godz. 18:00
19 listopada (środa), godz. 18:00
3 grudnia (środa), godz. 18:00
10 grudnia (środa), godz. 18:00
17 grudnia (środa), godz. 18:00
Podczas spotkań uczestnicy poznają szczegóły organizacyjne, zakres działań i będą mogli wybrać formę swojego zaangażowania.
Koordynatorem XI Spotkania Wigilijnego, jak w latach poprzednich, jest Kamil Barwinek (kontakt: kamilbarwinek@o2.pl). Ze strony Centrum Usług Społecznych koordynację wolontariatu prowadzi Klaudia Matyjaszewska (tel. 780 282 606, e-mail: k.matyjaszewska@cus.kolobrzeg.pl).
Organizatorami wydarzenia jest miasto Kołobrzeg, Centrum Usług Społecznych oraz Fundacja Wolne Miejsce. Partnerem wydarzenia jest Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Kołobrzegu. Podobnie jak w ubiegłym roku potrawy przygotuje Pani Paulina Dudała i Restauracja Tempo w Hali Milenium. Wydarzenie objęte jest Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kołobrzeg.
W tym roku na stołach wigilijnych będzie m.in.: barszcz czerwony, bigos postny, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki z kapustą i grzybami, ryba po grecku, śledź w oleju, śledź w śmietanie z jabłkiem i koperkiem. Poniżej przedstawiamy listę produktów niezbędnych do zorganizowania wydarzenia:
Ryba (morszczuk, mintaj, miruna, dorsz atlantycki, czarniak) 40 kg
Śledź salinat 50 kg
Makaron łazanki 25 kg
Olej 15 l
Ocet spirytusowy 5 l
Śmietana 18% 5 l
Śmietana 30% 5 l
Mąka 10 kg
Kapusta kiszona 75 kg
Pieczarki 15 kg
Czosnek 20 główek
Cebula biała 25 kg
Seler korzeń 20 kg
Marchew 20 kg
Pietruszka korzeń 20 kg
Burak świeży 30 kg
Jabłka 20 kg
Kminek 500 g
Liść laurowy 1 kg
Majeranek 1 kg
Ziele angielskie 1 kg
Owoc jałowca 200 g
Papryka słodka 2 kg
Pieprz czarny 3 kg
Oregano 1 kg
Cukier 15 kg
Sól 15 kg
Napoje (woda gazowa, woda niegazowana, sok pomarańczowy, sok jabłkowy, sok multiwitamina, sok czarna porzeczka)
Pieczywo
Ciasta
Owoce (pomarańcze, mandarynki, jabłka)
Kontakt: Kamil Barwinek – kamilbarwinek@o2.pl
