Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna podsumowała wyniki kontroli w nadmorskich kurortach od 25 czerwca do końca lipca. W części miejsc, które odwiedzili pracownicy sanepidu, panował brud, a do przyrządzania posiłków używano przeterminowanych produktów spożywczych. Doszło też do kilku zatruć. Jeden z nich odnotowano w Kołobrzegu.
Pracownicy inspekcji sanitarnej skontrolowali 361 turnusów, na których wypoczywało 21 359 osób. Sanepid wystawił 32 mandaty na łączną kwotę 8,8 tys. zł. Kontrolerzy stwierdzili m.in. brak poszew na kołdrach, brak prześcieradeł, brudne muszle ustępowa w łazience, przepełnione pojemniki na odpady, brudne, poplamione materace, brudną stolarkę okienną, brak czystości i porządku w kuchniach, przeterminowane produkty spożywcze i niesprawną wentylacją.
Od 1 czerwca do 31 lipca do Inspekcji Sanitarnej zostało zgłoszonych 13 ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową. Przeważającą przyczyną zatruć były czynniki wirusowe tj. rotawirusy i norowirusy (jeden przypadek). W dwóch ogniskach domowych przyczyną zatrucia była Salmonella.
Trzy z nich dotyczyły koloni i obozów (pozostałe m.in. szpitala). Pierwsze zatrucie zanotowano w czerwcu w ośrodku wypoczynkowym w Pogorzelicy. Zachorowały 223 osoby w tym 184 dzieci do lat 14. W lipcu ognisko zatrucia pokarmowego zanotowano na turnusie rehabilitacyjno-wypoczynkowym w Sarbinowie. Zachorowało 41 osób. Nie wiadomo, jaka była przyczyna zatrucia.
Trzeci przypadek również zanotowano w lipcu. Zatruły się dzieci, młodzież oraz personel przebywający na kolonii w internacie w Kołobrzegu – łącznie 37 osób (w tym 31 dzieci do lat 14). Tu również nie znamy jeszcze przyczyny zatrucia.
Sanepid przeprowadził również kontrole w lokalach działających całorocznie, które w sezonie letnim w odpowiedzi na podwyższony popyt zwiększają swoją produkcję – były to m.in. piekarnie, ciastkarnie, lodziarnie, zakłady gastronomiczne, stołówki w domach wczasowych, obiekty stałe oraz w obiektach typowo sezonowych, jak np. stoiska z lodami, punkty małej gastronomii.
Skontrolowano 1407 obiektów. Na 214 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości nałożono mandaty w łącznej kwocie 62950 zł. Najczęściej stwierdzanymi uchybieniami były nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel, brudny sprzęt produkcyjny i naczynia do serwowania posiłków, brudne urządzenia chłodnicze i zamrażalnicze, ogólny nieporządek w pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych oraz przeterminowane produkty spożywcze.