Kołobrzeg jest jednym z największych ośrodków rybackich w Polsce, co umożliwiło uruchomienie Targu Rybnego, czyli miejsca gdzie można kupić świeżą rybę z lokalnych połowów.

Niemal każdego dnia rybacy rozładowują w porcie świeże ryby a część z tych połowów trafia właśnie na Targ Rybny. Targ Rybny przy ul. Szyprów 1 najlepiej odwiedzać z samego rana, wtedy znajdziemy tutaj wiele gatunków świeżych ryb najwyższej jakości. Na miejscu możliwe jest przygotowanie filetów, pakowanie próżniowe czy pakowanie do pojemników termicznych z lodem a nawet poznanie lokalnych przepisów na przygotowanie ryb.

Jakie gatunki ryb możemy spotkać na Targu Rybnym?

Bałtyk obfituje w wiele wspaniałych gatunków ryb, oto kilka najsmaczniejszych i najpopularniejszych w Kołobrzegu:

Śledź bałtycki – to nieco mniejsza odmiana śledzia oceanicznego. Doskonale smakuje zarówno wędzony, z patelni jak i w zalewie octowej. Ma niezwykle tłuste i wyraziste w smaku mięso.

Szprot, to jedne z najzdrowszych ryb na świecie. Polecane są nawet dla bardzo małych dzieci. Ich mięso jest soczyste i posiada małą zawartość tłuszczu. Jest źródłem niezwykle wielu cennych mikroelementów i witamin.

Dorsz to jedna z najczęściej kupowanych rya. Podbiła gusta ludzi ze względu na swe białe, delikatne i soczyste mięso. Odznacza się delikatnym smakiem i jest mało oścista.

Belona, to nieco mniej znana ryba, bardzo smaczna, chociaż jej mięso ze względu na dosyć małą zawartość tłuszczu jest nieco suche.

Flądra to niezwykle popularna ryba, w sezonie letnim uwielbiana przez turystów w postaci smażonej prosto z patelni. Ma białe, bardzo soczyste, smaczne mięso.

Turbot to mało znana ale doceniane ryba. Okazy łowione w Bałtyku osiągają nawet pół metra długości. Słynie z niezwykle smacznego mięsa, białego i delikatnego.

Łosoś – naturalny łosoś bytujący od wieków w Bałtyku został nieco zapomniany, przez norweskiego łososia hodowanego na farmach. W porcie nadal można kupić dziko żyjące łososie poławiane w Bałtyku. Ma ona tłuste, soczyste mięso w charakterystycznym pomarańczowym kolorze. Mięso ma mało ości i jest bardzo zdrowe.

To najpopularniejsze ryby oferowane w porcie, jednak należy pamiętać, że gatunków w jakie obfituje nasz Bałtyk jest bardzo wiele. Na targu rybnym można okazjonalnie kupić ryby mało popularne ale co najważniejsze świeże i z naturalnych połowów.

Na Targu Rybnym nie ma stałych godzin otwarcia sklepów, zakupy możemy zrobić wtedy kiedy jest świeża ryba, najczęściej pomiędzy godziną 7:00 a 13:00.