Przeterminowane przyprawy, zardzewiałe półki w lodówce, brudne talerze, brak siatki w kuchni zabezpieczającej przed owadami, brak badań do celów sanitarno-epidemiologicznych czy słodycze przechowywane w toalecie dla pracowników – to tylko niektóre z nieprawidłowości jakie stwierdzili pracownicy inspekcji sanitarnej podczas weekendowych kontroli we wszystkich nadmorskich powiatach woj. zachodniopomorskiego.
Fot. Zdjęcie ilustracyjne
W dniach od 28-30 czerwca br. roku pracownicy Inspekcji Sanitarnej woj. zachodniopomorskiego prowadzili kontrole m.in. restauracji, punktów małej gastronomii, a także stołówek hotelowych. Przez weekend przeprowadzili 185 kontroli, wystawili 16 mandatów na kwotę 4850 złotych. W powiecie Kołobrzeskim skontrolowano 18 obiektów. Wystawiono jeden mandat.
Pracownicy Inspekcji Sanitarnej prowadzili kontrole w miejscach, które oferują gotowe dania oraz produkty spożywcze mieszkańcom oraz turystom. Jak co roku prowadzone są kontrole również w weekendy.
Mandatami zostali ukarani m.in. pracodawcy, którzy nie zapewniali swoim pracownikom warunków i środków do mycia i dezynfekcji rąk. Pozostałe nieprawidłowości, za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym. Ponadto stwierdzano niewłaściwy stan sanitarno-techniczny np. ściany z ubytkiem tynku i farby, popękane płytki w kuchni, skorodowany wózek do przewożenia gotowych do spożycia produktów oraz podłogi trudne do utrzymania w czystości.
Niektóre nieprawidłowości były usuwane na bieżąco, wykonanie pozostałych zostanie zweryfikowane podczas kontroli sprawdzających.
-Kontrole obiektów gastronomicznych trwają cały rok, niemniej ze względu na fakt, że niektóre obiekty otwierają się tylko podczas okresu wakacyjnego oraz ze względu na zwiększony ruch turystów, nadzór Inspekcji Sanitarnej nad obiektami jest wzmożony – informuje zachodniopomorski Sanepid.
Przenigdy w restauracji w mieście nie zjem flaczków z kalmara. Przegotowane! a po 3 godzinach rigoletto jednego poniedziałku.