Cztery kołobrzeskie restauracje z czapkami Gault&Millau

You are currently viewing Cztery kołobrzeskie restauracje z czapkami Gault&Millau
  • Post category:Info
  • Post comments:0 Komentarzy

Właśnie ukazało się czwarte wydanie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, w którym po raz kolejny znalazły się kołobrzeskie restauracje. Tajni inspektorzy Gault&Millau najbardziej docenili restaurację ProVita, która otrzymała od razu dwie czapki. 

Na zdjęciu załoga nagrodzonej Restauracji Sandacz w Sand Hotelu. Obiekt należy do Zdrojowej Invest. 

27 listopad w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, odbyła się IV Gala Gault&Millau Polska.W trakcie gali wręczone zostały nagrody dla pięciu najlepszych szefów kuchni z całej Polski. Nagrody przyznawane są w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku.

Podczas gali miała miejsce oficjalna premiera IV wydania Żółtego Przewodnika. W wydaniu na 2018 rok znalazły się rekomendacje 580 restauracji, 160 produktów regionalnych i 60 miejsc, gdzie można je kupić. Są to miejsca, które zostały przetestowane i są polecane przez redakcję Żółtego Przewodnika. Każdego roku kilkunastu wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów ocenia około tysiąca restauracji. Do przewodnika trafia mniej niż połowa.

Spośród kołobrzeskich restauracji, w IV edycji przewodnika, docenione zostały aż 4. W przewodniku znalazły się:

– Restauracja Horyzont (Hotel Aquarius) – wyróżnienie

– Restauracja ProVita (Hotel ProVita) – nagrodzona 2 czapka i G&M

– Restauracja Sand{acz} (Sand Hotel) – nagrodzona 1 czapką G&M

– Restauracja Arté (Diune Hotel & Resort) – nagrodzona 1 czapką G&M

Restauracja Sand{acz} w Sand Hotel***** z szefem Wojciechem Kempą jest wyróżniana od 2015 roku, kiedy to ukazało się pierwsze wydanie przewodnika. Drugą restauracją jest Arté w Diune Hotel***** & Resort z konceptem kulinarnym stworzonym przez utalentowanego szefa kuchni Rafała Durkę. Według inspektorów Gault&Millau na uwagę zasługuje również restauracja proVita z Hotelu Wellness Provita****, a wpis i wyróżnienie otrzymała restauracja Horyzont w Hotelu Aquarius*****.

– To prawdziwy zaszczyt i wyróżnienie dla mojego zespołu, który ciężko pracuje przez cały rok, aby zasłużyć na uznanie w oczach niezależnych inspektorów. Cieszę się, że aż tyle restauracji z Kołobrzegu zostało wyróżnionych, bo to oznacza, że dania, które serwujemy są na najwyższym poziomie. Gratuluję moim kolegom z trzech kołobrzeskich hoteli, którzy również znaleźli się w prestiżowym gronie Gault&Millau – mówi Wojciech Kempa, szef kuchni Restauracji Sand{acz}.

Żółty przewodnik Gault&Millau to międzynarodowy, obiektywny i niezależny przewodnik po restauracjach, produktach regionalnych i hotelach. Najlepsze restauracje zostają wyróżnione kucharskimi czapkami, które są symbolem i gwarancją wyśmienitego jedzenia.

Punktacja:

11-12 punktów – 1 czapka

13-14 punktów – 2 czapki

15-16 punktów – 3 czapki

17-18 punktów – 4 czapki

19-20 punktów – 5 czapek

 

Dodaj komentarz