Handel, kultura i relaks, czyli Jarmark Solny. To ma być zupełnie inny jarmark od tych, które znamy sprzed lat

You are currently viewing Handel, kultura i relaks, czyli Jarmark Solny. To ma być zupełnie inny jarmark od tych, które znamy sprzed lat

2 tygodnie i trzy weekendy atrakcji – Jarmark Solny startuje już 22 sierpnia. Reaktywowane po latach wydarzenie ma się znacząco różnić od tych jarmarków sprzed lat.

Na zdjęciu przygotowania do Jarmarku Solnego, które rozpoczęły się w środę (19 sierpnia).

-To będzie zupełnie inny jarmark niż te wszystkie, które pamiętamy, bo oprócz handlu produktami regionalnymi będzie można zrelaksować się, przyjść z dziećmi i odpocząć – zapowiada prezydent Kołobrzegu.

Jarmark Solny rozpocznie się 22 sierpnia i jak zapowiadają jego organizatorzy z Międzynarodowych Targów Gdańskich, na start przygotowali niespodziankę. Jarmark w centrum miasta pozostanie do 6 września.

Przypomnijmy, że miasto wyłonionemu w konkursie organizatorowi Jarmarku zapłaci 265 tys. zł. Z kolei dzierżawcy handlowych domków (jest ich 30) za cały okres zapłacą 1,6 tys. zł netto.

PROGRAM i ATRAKCJE

W dawnych czasach przy warzeniu soli w Kołobrzegu pracowali solarze, którzy z czasem utworzyli bardzo wpływowe Kołobrzeskie Bractwo Solne. Na czele bractwa stał Hrabia Solny. Ta właśnie postać wraz z towarzyszącą mu Hrabiną Solną będzie symbolem i motywem przewodnim Jarmarku Solnego, który po kilku latach przerwy powraca do Kołobrzegu.

Głównym celem jest wykreowanie cyklicznego, atrakcyjnego wydarzenia, które na stałe wpisze się w kalendarz miejskich wydarzeń i będzie chętnie odwiedzane przez mieszkańców Kołobrzegu i turystów. Wydarzenia, w którym przeszłość i historia miasta przenikają się ze współczesnością, i które odwiedzającym dostarczać będzie wielu niezapomnianych przeżyć i smaków.

KULINARIA I RZEMIOSŁO

Wyroby artystyczne, rzemieślnicze, rękodzieło i produkty spożywcze prezentowane będą w trzydziestu drewnianych domkach handlowych i w jednym stoisku, którego kształt nawiązuje do kołobrzeskiej latarni morskiej.

Na stoiskach będzie można znaleźć ręcznie wyrabiane mydła, ceramikę, biżuterię i świece z wosku pszczelego. Miłośników nowoczesnego wzornictwa z pewnością zachwycą drewniane muchy do męskich garniturów oraz ręcznie haftowane koszule dla pań. Na smakoszy czekać będą specjały kuchni polskiej, hiszpańskiej, tureckiej i greckiej, a także regionalne przysmaki: naturalne sery, swojskie wędliny, orkiszowe pieczywo, miody z ekologicznej pasieki, piwo rzemieślnicze, wina ekologiczne i miody pitne.

RE:KREACJA I ZABAWA

Po raz pierwszy do Kołobrzegu zawiną „Dalekobrzegi”. Będą to zaprojektowane i wykonane specjalnie dla Kołobrzegu, stylizowane na żeglarski pokład miejsca do odpoczynku i zabawy. Każdy „Dalekobrzeg” dekorować będą flagi międzynarodowego kodu sygnałowego, tworzące hasło, które trzeba będzie rozszyfrować. Więcej miejsc do odpoczynku i złapania oddechu, czyli kolorowe pufy i leżaki będzie można znaleźć na Skwerze Miast Partnerskich.

Na najmłodszych czekać będzie zaczarowany świat teatru, marionetek i pacynek, czyli „Najmniejszy Teatr Świata”. Niemałą atrakcja będzie z pewnością możliwość samodzielnego usypania z piasku swojej pamiątki-sypanki z Jarmarku Solnego, a także zagrania w rodzinna grę miejską, która przybliży historię miasta. Program będzie skierowany do każdej grupy wiekowej od najmłodszych do najstarszych.

BEZPIECZEŃSTWO JEST NAJWAŻNIEJSZE

Międzynarodowe Targi Gdańskie, które są organizatorem Jarmarku Solnego, kwestie związane z bezpieczeństwem sanitarnym traktują w sposób absolutnie priorytetowy, wdrażając wszystkie zalecane przez Ministerstwo Zdrowia i Główny Inspektorat Sanitarny środki ostrożności, a także na bieżąco śledząc i monitorując sytuację. Mając na uwadze powyższe zostaną wprowadzone następujące zasady bezpieczeństwa:

-zwiększenie odstępów między domkami

-każdy z wystawców zobowiązany będzie do wyposażenia stoiska w płyn dezynfekcyjny (również dla odwiedzających) oraz środki ochrony osobistej: jednorazowe rękawiczki oraz przyłbice

-każdy domek gastronomiczny oraz prowadzący sprzedaż produktów gastronomicznych będzie wyposażony w przesłonę pleksi zwiększającą bezpieczeństwo oraz będzie wyposażony w przyłącze wodno-kanalizacyjne, umożliwiające bezpośredni dostęp do wody

-zwiększona zostanie częstotliwość dezynfekcji w strefie gastronomicznej oraz częstotliwość wywozu nieczystości.

Dodaj komentarz