Raport sanepidu za 2020 r. Oprócz koronawirusa również gruźlica i borelioza. Dużo mniej za to przypadków grypy

2020 to był trudny i pracowity rok dla kołobrzeskiego sanepidu. Głównie z powodu pandemii. Dziś podczas sesji Rady Powiatu radni zapoznali się z informacją o stanie bezpieczeństwa sanitarnego w pow. kołobrzeskim w 2020 r.

W 2020 r. kołobrzeski sanepid odnotował 2717 przypadków zachorowań na choroby zakaźne, w tym 2554 to potwierdzone przypadki zachorowań na COVID-19.
Na terenie powiatu kołobrzeskiego w 2020 r. zarejestrowano 76 zgonów z powodu zakażenia koronawirusem SARS CoV-2, odnotowano 32 ogniska koronawirusa, w których łącznie zachorowało 463 osób, w tym 161 osób z personelu medycznego. Były to ogniska m.in. w szpitalu, DPS-ach, dyspozytornia pogotowia ratunkowego czy w obiektach sanatoryjnych.

W powiecie kołobrzeskim do końca 2020 r. najwięcej potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem odnotowano w grupie osób należących do grup podwyższonego ryzyka tj.: w grupie wiekowej 45-64 lat – 1019 osób oraz w grupie osób powyżej 65 roku życia – 531 przypadków. Znaczną ilość zakażeń zarejestrowano również wśród osób z przedziału wiekowego 30-44 lata – 703 osoby.

– O innych chorobach zakaźnych w porównaniu do lat poprzednich mogę powiedzieć, że zmniejszyła się zgłaszalność chorób zakaźnych takich jak żółtaczki typu A, B i C i ospy wietrznej, której zgłoszono trzykrotnie mniej niż w 2019 roku – relacjonowała radnym powiatowym Lilia Bińczyk, pełniąca obowiązki Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Kołobrzegu – Wzrastająco utrzymuje się zachorowalność na gruźlicę i boreliozę.

Nie tylko COVID-19

Sanepid ma pod kontrolą 2903 obiekty. W ubiegłym roku przeprowadził w sumie 1818 kontroli. Wydał łącznie 2950 decyzji. To duży sok. Jak tłumaczyła Lilia Bińczyk, było to związane z faktem, że do 24 października 2020 r. sanepid wydawał decyzje administracyjne dot. nałożenia kwarantanny na osoby zarażone.

Przeprowadzono 307 kontroli. W wyniku stwierdzonych zaniedbań higienicznych i zdrowotnych nałożono 76 mandatów karnych na łączną sumę 22,200 z

Przypadków grypy dużo mniej

W 2020 r. zarejestrowano 5240 zachorowań oraz podejrzeń zachorowań na grypę. Dla porównania w 2019 r. zgłoszono 7974 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, natomiast w 2018 zarejestrowano ich 11385. W stosunku do roku ubiegłego odnotowano znaczny spadek liczby zachorowań. W okresie objętym analizą do szpitala z objawami ze strony układu oddechowego skierowano 5 osób, w tym 1 dziecko z przedziału wiekowego 0-4 lata, 2 dzieci z przedziału wiekowego 5-14 lat, a także 2 osoby dorosłe.

Najczęstsze zaniedbania branży gastronomicznej

Podczas kontroli przeprowadzanych przez przedstawicieli Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w 2020 r. najczęstsze wykryte nieprawidłowości higieniczno-sanitarne w obiektach gastronomicznych kwalifikujące się do ukarania mandatami to m.in.:
− oferowanie do sprzedaży, lub wykorzystywanie podczas produkcji produktów spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia, lub daty minimalnej trwałości,
-brudne, oszronione urządzenia chłodnicze, brak czystości bieżącej pomieszczeń (produkcyjnych, magazynowych, socjalnosanitarnych, pomieszczeń sklepu, przygotowalni) i wyposażenia zakładów,
-przechowywanie środków spożywczych w niewłaściwej temperaturze, -środki spożywcze sprzedawane na wagę bez oryginalnych etykiet producenta umożliwiających identyfikację,
-brak środków do higienicznego mycia i suszenia rąk oraz środków do mycia i dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością,
− brudne kosze dla kupujących,
-wyprodukowane lody zanieczyszczone bakteriami z rodziny Enterobacteriaceae świadczącymi o niezachowaniu higieny podczas produkcji/czystość linii technologicznej.

Napisz komentarz

zobacz wszystkie komentarze

Send this to friend