Gospodarstwo ekologiczne, pasieka, winnica oraz przedsiębiorstwa rybne wzbogaciły Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Certyfikaty nowo przyjętym członkom wręczył 22 kwietnia w Przelewicach wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz. Wśród wyróżnionych certyfikatem jest kołobrzeska Manufaktura Rybna.
Paprykarze, pasty, przekąski i inne pyszności wytwarzane w manufakturze powstają z ryb zakupionych od lokalnych rybaków z Lokalnej Organizacji Rybaków Łodziowych – Producentów Rybnych w Kołobrzegu, poławiających ryby w Morzu Bałtyckim.
Ze śledzi, dorszy i flądry wytwarzane są m.in.: paprykarz kołobrzeski z dorsza, paprykarz kołobrzeski, pasty rybne z dodatkami (z czarnuszką, z papryczką chili oraz z duszonymi pomidorami). Manufaktura wytwarza swoje produkty w sposób ręczny z zachowaniem tradycyjnych metod i podstawowych narzędzi pracy.
– Wytworzone produkty charakteryzują się delikatnym i oryginalnym smakiem, który zawdzięczają zastosowaniu najwyższej jakości surowca, braku sztucznych barwników i konserwantów oraz prostych i tradycyjnych metod wytwarzania – informuje Arkadiusz Ostrowski, właściciel.