Od 4 maja hotele i ośrodki mogą znowu przyjmować gości. Sprawdź jakie muszą spełnić warunki (lista)

Zakaz organizowania bufetów, zamknięte wszystkie miejsca rekreacyjne w obiekcie, zakaz odwiedzin osób niezakwaterowanych i ograniczona liczba gości – pod takimi rygorami ośrodki i hotele mogą 4 maja zostać otwarte.

Publikujemy najważniejsze naszym zdaniem wytyczne rządu RP, które muszą zastosować firmy prowadzące hotele i inne miejsca noclegowe, by móc otworzyć swoje obiekty i przyjmować gości.

-Umieszczenie w widocznym miejscu przed wejściem do hotelu i w recepcji informacji o maksymalnej liczbie klientów  mogących jednocześnie przebywać  w danej części obiektu – liczba pokoi razy 2 osoby. Jeżeli w obiekcie jest np. 30 pokoi, to bezwzględu na to czy są dwu-, trzy- czy czteroosobowe mnożymy ich liczbę przez 2.

-Umieszczenie na terenie hotelu/obiektu/pensjonatu dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dostępnych dla gości, a w szczególności przy wejściach na teren obiektu, w obszarze recepcji, przy wejściu do wind, punktów gastronomicznych oraz przy wyjściu z toalet.

– Należy przestrzegać wymaganego dystansu przestrzennego między personelem a gośćmi (minimum 2 metry).

-Wyłączenie z użytkowania pomieszczeń takich jak: wspólne sale telewizyjne, pokoje i sale zabaw dla dzieci, baseny, sauny, dyskoteki oraz innych, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi.

-Bezwzględny zakaz przebywania w hotelu/obiekcie/ pensjonacie osób tam niezakwaterowanych.

-Bieżące dezynfekowanie, nie rzadziej niż co godzinę, ogólnych toalet, wind, blatu recepcyjnego (po każdym gościu), klamek, poręczy, uchwytów, telefonów, klawiatury komputerów, urządzeń w pomieszczeniach socjalnych oraz innych, często dotykanych powierzchni.

-Ograniczenie rutynowego sprzątania pokoi, które powinno się odbywać jedynie na życzenie klienta.

-Zakaz używania hotelowych suszarek nadmuchowych w łazienkach pokojowych.

-Funkcjonowanie restauracji  i barów hotelowych/obiektów/pensjonatów w reżimie sanitarnym (z uwzględnieniem zakazu organizowania posiłków w formie bufetu). Możliwość serwowania posiłków tylko dla gości hotelu w przestrzeni restauracji pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.

-Wyznaczenie i przygotowanie (m.in. wyposażonego w środki ochrony indywidualnej i płyn dezynfekujący) pomieszczenia, lub pokoju, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych.

Na podstawie danych opublikowanych na stronie gov.pl. Całość TUTAJ

1 Komentarz

Napisz komentarz
  1. 09 września, 08:54 pobek

    A takie hotele z aquaparkiem – http://okiemturysty.pl/najlepsze-hotele-z-aquaparkiem-polsce/ To wszystko już działa?

    Reply this comment

Napisz komentarz

zobacz wszystkie komentarze

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *

*

Send this to friend