Dziś Światowy Dzień Żywności. Przypominamy o lodówce społecznej, która ostatnio bywa… pusta

Każdego roku na świecie ludzkość marnuje 1,3 miliarda ton różnego jedzenia. Dziś (16.10) obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Przy okazji sprawdzamy, jak spisuje się lodówka społeczna do dzielenia się jedzeniem, która stoi przy hotelu Centrum w Kołobrzegu.

Według raportu Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego w Polsce każdego roku do kosza trafia prawie 5 mln ton jedzenia. Ponad połowa, bo aż 60 proc., pochodzi z gospodarstw domowych. Oznacza to, że w każdej sekundzie marnuje się aż 92 kg pożywienia.

W maju 2023 r. w Kołobrzegu, przy hotelu Centrum stanęła pierwsza w powiecie kołobrzeskim lodówka społeczna, tzw. jadłodzielnia, by z jednej strony przeciwdziałać marnowaniu jedzenia, a z drugiej wspomóc potrzebujących. Można w niej zostawić nadwyżkę wciąż nadających się do spożycia produktów spożywczych. W ten sposób zamiast je wyrzucać możemy się nimi podzielić – żywność będzie czekać w lodówce na potrzebujących.

Od kilku tygodni przechodząc o różnych porach dnia obok lodówki zaglądamy do środka dokumentując zawartość na zdjęciach. Mamy ich blisko 20. Tylko na jednym widać produkty spożywcze, są to 2 bochenki chleba. W pozostałych przypadkach lodówka była pusta. Czy to oznacza, że kołobrzeżanie nie dzielą się jedzeniem? Czy mamy pecha i akurat trafiamy na pustą lodówkę? Nie wiemy. Ale z okazji Światowego Dnia Żywności warto zaapelować – nie wyrzucaj jedzenia, podziel się! Ogólnodostępna lodówka stoi za hotelem Centrum od strony Alei Św. Jana Pawła II.

Napisz komentarz

zobacz wszystkie komentarze

Send this to friend