Kołobrzescy restauratorzy w rankingu TOP50 Forbesa

You are currently viewing Kołobrzescy restauratorzy w rankingu TOP50 Forbesa
Made For Restaurant - New Rules - Novotel Centrum Warszawa Polska - 2024-04-23 fot Karol Stanczak

Magazyn Forbes ogłosił wyniki rankingu TOP50 najlepszych restauratorów w Polsce na 2024 rok. Wśród wyróżnionych są kołobrzeżanie Sławomir Kimaszewski (na zdj.) i Witold Thiel, właściciele restauracji Mamma i Fuego na ulicy Towarowej 14 w Kołobrzegu. 

W tegorocznym rankingu znaleźli się wyłącznie ci restauratorzy i restauratorki, których można określić mianem innowacyjnych. Wśród kryteriów doceniano otwieranie restauracji mimo niesprzyjających czasów (lokale, które otworzyły się w ciągu ostatnich 5 lat), inwestowanie w design, wizerunek i komunikację, dobre zarządzanie pracą zespołu, stawianie na nowe technologie, a także działania na rzecz zrównoważonego rozwoju. Wyboru dokonywało jury składające się z 20 ekspertów branży gastronomicznej oraz dziennikarze magazynu Forbes, a wyniki opublikowano w najnowszym majowym wydaniu magazynu. Zwycięzcą rankingu został Andrea Camastra, właściciel warszawskiej restauracji Nuta, jedynej w stolicy z gwiazdką Michelin. 

Mamma i Fuego trafiły do rankingu Forbes po raz pierwszy, jednak lista wyróżnień dla kołobrzeskich restauracji jest już spora. Wśród nagród i tytułów warto wspomnieć zeszłoroczne TOP10 polskich restauratorów w kategorii Experience&Design przez Made for Restaurant. 

Wśród TOP50 według Forbes znalazł się także pochodzący z Kołobrzegu Piotr Pietras, Master Sommelier i Wice Mistrz Europy Sommelierów, prowadzący lokal Kontakt wine & bistro w Warszawie, wyróżniony obecnością w przewodniku Michelin. Piotr współpracuje także z restauracją Fuego, w której odpowiada za szkolenie zespołu i selekcję aż 50 hiszpańskich win. Fuego i Mamma to jedyne restauracje wyróżnione w województwie zachodnio-pomorskim. Ponad połowa lokali znajduje się w Warszawie, pozostałe znajdują się w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu i Trójmieście. Wśród mniejszych miejscowości poza Kołobrzegiem odnajdziemy lokal w Kuźnicy (Hel) oraz Kościelisku pod Zakopanem.

Już po raz trzeci budując i publikując ranking czołowych polskich restauratorów, pragniemy promować postaci odważne, bezkompromisowe i rynkowo zachłanne. Lista Top 50 Restauratorów Forbes&For to nasz realny wkład w zdefiniowanie na nowo standardów prowadzenia polskich restauracji oraz przewodnik po najlepszych i gastronomicznie różnorodnych przystankach na restauracyjnej mapie Polski – mówi Agnieszka Małkiewicz, prezeska agencji For Solutions współpracującej z Forbes przy tworzeniu rankingu.

Jeszcze przed sezonem właściciele Mammy i Fuego planują otwarcie kolejnego lokalu, również przy ulicy Towarowej 14 w Kołobrzegu. Tym razem do kuchni hiszpańskiej i włoskiej, dołączy ta, którą Polacy kochają najbardziej – polska kuchnia. Nad menu wszystkich restauracji czuwa Rafał Lorenc, znany jako finalista telewizyjnego programu Top Chef.   

Dodaj komentarz