Krótka lista produktów regionalnych. Na niej tylko dwa z Kołobrzegu

Województwo zachodniopomorskie ma na liście produktów tradycyjnych 42 pozycje. To mało. Dla porównania województwo pomorskie ma ich ponad cztery razy więcej – 172. Mniej ma tylko woj. warmińsko-mazurskie. Sprawdzamy co dokładnie jest na liście.

Na zdjęciu Zachodniopomorskie Dni Dziedzictwa, które w tym roku upłynęły pod znakiem smaków charakterystycznych dla regionu. Królowała zupa rybna z ogórkiem kiszonym. 

– 42 to mało – przyznaje Beata Mieczkowska- Miśtak z którą rozmawialiśmy o kuchni regionalnej.  Nasza rozmówczyni prowadzi bloga „Słowa i smaki”, prowadzi warsztaty kulinarne, napisała książkę „Smaczny Kołobrzeg” – A jest u nas cała masa znakomitych dań i przetworów, które zasługują na wpis. Mają one udokumentowaną 25 letnią historię, która jest wymagana, aby wpisać produkt na listę produktów tradycyjnych.

Całą rozmowę z Beatą Mieczkowską – Miśtak można przeczytać TU

Tworzenie listy ma na celu m.in. ochronę i promocja żywności wysokiej jakości. Wyróżnienie znakami potwierdzającymi wysoką jakość przyznaje się wyrobom rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów i które powstają tradycyjną metodą produkcji.

Co jest na liście? Wśród produktów tradycyjnych jest m.in. śledzik kołobrzeski i ogórek kołobrzeski. Jest też paprykarz szczeciński i chleb wojenny.

Listę prowadzi Ministerstwo Rolnica i Rozwoju Wsi. 
 

Ser bałtycki

Pasztet z gęsi

Szynka świdwińska

Kiełbasa krucha domowa

Paprykarz szczeciński

Sieja miedwieńska (sieja miedwiańska)

Miedwieńskie (miedwiańskie) ryby wędzone

Śledzie po szczecińsku

Śledzik kołobrzeski

Jeziorowy ogórek kiszony

Kapusta kiszona z beczki

Ogórek kołobrzeski

Konfitura szczecińska z owoców róży

Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów

Ziemniak wyszoborski

Chleb razowy koprzywieński

Pierniki szczecińskie 

Chleb wiejski wojenny

Chleb gwdowski

Choszczeńska strucla z makiem

Chleb szczeciński

Choszczeńska strucla z makiem

Chleb szczeciński

Krówka szczecinecka

Paszteciki gwdowskie

Miód Drahimski

Miody przelewickie

Miody wałeckie

Akacjowy miód cedyński

Miody z Lasu Świętej Marii

Miody Puszczy Barlinieckiej

Miody Pojezierza Choszczeńskiego

Miody dębickie

Pasztecik szczeciński

Kiszka szwedzka

Hołubcie bielkowskie

Bełczańskie zupy piwne

Nalewka ze śliwek z Dębiny

Wino ze śliwek

Trójniak woliński leśny

Lipiańskie piwo Zaczynaj

Grzyby marynowane z szyszką

 

2 komentarze

Napisz komentarz
  1. 20 czerwca, 10:30 potakes

    Jakich używacie korków i nakrętek do alkoholu? Czy coś z tego – https://alembik.eu/111-korki-zakretki ? Ewentualnie jakie inne jeszcze brać pod uwagę?

    Reply this comment
  2. 10 listopada, 13:07 hande

    Ogólnie jeśli szukacie produktów, to polecam – https://rankingiproduktow.pl
    Po prostu tak można wybrać najlepsze w poszczególnych kategoriach i to ma sens. Kwestia taka, o co dokładnie chodzi, ale można to sensownie poukładać.

    Reply this comment

Napisz komentarz

zobacz wszystkie komentarze

Send this to friend