Województwo zachodniopomorskie ma na liście produktów tradycyjnych 42 pozycje. To mało. Dla porównania województwo pomorskie ma ich ponad cztery razy więcej – 172. Mniej ma tylko woj. warmińsko-mazurskie. Sprawdzamy co dokładnie jest na liście.
Na zdjęciu Zachodniopomorskie Dni Dziedzictwa, które w tym roku upłynęły pod znakiem smaków charakterystycznych dla regionu. Królowała zupa rybna z ogórkiem kiszonym.
– 42 to mało – przyznaje Beata Mieczkowska- Miśtak z którą rozmawialiśmy o kuchni regionalnej. Nasza rozmówczyni prowadzi bloga „Słowa i smaki”, prowadzi warsztaty kulinarne, napisała książkę „Smaczny Kołobrzeg” – A jest u nas cała masa znakomitych dań i przetworów, które zasługują na wpis. Mają one udokumentowaną 25 letnią historię, która jest wymagana, aby wpisać produkt na listę produktów tradycyjnych.
Całą rozmowę z Beatą Mieczkowską – Miśtak można przeczytać [button link=”https://okkolobrzeg.pl/pytamy-czy-istnieje-kuchnia-typowo-pomorska-odpowiada-beata-mieczkowska-mistak/” icon=”Select a Icon” side=”left” type_color=”button-background” target=”” color=”b70900″ textcolor=”ffffff”]TU[/button]
Tworzenie listy ma na celu m.in. ochronę i promocja żywności wysokiej jakości. Wyróżnienie znakami potwierdzającymi wysoką jakość przyznaje się wyrobom rolno-spożywczych pochodzących z konkretnych regionów i które powstają tradycyjną metodą produkcji.
Co jest na liście? Wśród produktów tradycyjnych jest m.in. śledzik kołobrzeski i ogórek kołobrzeski. Jest też paprykarz szczeciński i chleb wojenny.
Listę prowadzi Ministerstwo Rolnica i Rozwoju Wsi.
Ser bałtycki
Pasztet z gęsi
Szynka świdwińska
Kiełbasa krucha domowa
Paprykarz szczeciński
Sieja miedwieńska (sieja miedwiańska)
Miedwieńskie (miedwiańskie) ryby wędzone
Śledzie po szczecińsku
Śledzik kołobrzeski
Jeziorowy ogórek kiszony
Kapusta kiszona z beczki
Ogórek kołobrzeski
Konfitura szczecińska z owoców róży
Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów
Ziemniak wyszoborski
Chleb razowy koprzywieński
Pierniki szczecińskie
Chleb wiejski wojenny
Chleb gwdowski
Choszczeńska strucla z makiem
Chleb szczeciński
Choszczeńska strucla z makiem
Chleb szczeciński
Krówka szczecinecka
Paszteciki gwdowskie
Miód Drahimski
Miody przelewickie
Miody wałeckie
Akacjowy miód cedyński
Miody z Lasu Świętej Marii
Miody Puszczy Barlinieckiej
Miody Pojezierza Choszczeńskiego
Miody dębickie
Pasztecik szczeciński
Kiszka szwedzka
Hołubcie bielkowskie
Bełczańskie zupy piwne
Nalewka ze śliwek z Dębiny
Wino ze śliwek
Trójniak woliński leśny
Lipiańskie piwo Zaczynaj
Grzyby marynowane z szyszką
Jakich używacie korków i nakrętek do alkoholu? Czy coś z tego – https://alembik.eu/111-korki-zakretki ? Ewentualnie jakie inne jeszcze brać pod uwagę?
Ogólnie jeśli szukacie produktów, to polecam – https://rankingiproduktow.pl
Po prostu tak można wybrać najlepsze w poszczególnych kategoriach i to ma sens. Kwestia taka, o co dokładnie chodzi, ale można to sensownie poukładać.