Stara Pączkarnia i Pączkarnia Babci Jańci. Skąd te kolejki?

You are currently viewing Stara Pączkarnia i Pączkarnia Babci Jańci. Skąd te kolejki?

Od niedawna w Kołobrzegu mamy dwa punkty sprzedaży ciepłych pączków – od początku tego roku działa Stara Pączkarnia przy ul. Giełdowej 7a. Dłużej, bo od czerwca 2017 roku wypieka Pączkarnia Babci Jańci przy ul. Morskiej 7a w porcie. Wkrótce ma przybyć kolejna.

Na zdjęciu Pączkarnia Babci Jańci w porcie.

Oba punkty (choć nie związane ze sobą w żaden sposób o czym informuje kartka wywieszona na witrynie Pączkarni Babci Jańci) patent na sprzedaż tych znanych w polskiej kuchni od pokoleń przysmaków mają ten sam. Za wielką, szklaną witryną możemy obserwować pracę w małej piekarni. Ciasto na pączki jest wyrabiane na naszych oczach, widzimy jak lądują w piecu i później gdy są wyciągane, sprzedawane i pakowane do papierowych torebek.

I najwyraźniej ten pomysł chwycił. Przy Starej Pączkarni przy ul. Giełdowej codziennie, od godz. 9 do 18, bez względu na pogodę stoją długie kolejki. Wydaje się, że wcale nie maleją z czasem. Do wyboru było tu dziś 23 smaki – m.in. tradycyjne różane i bardziej nietypowe jak te z nadzieniem z owoców kiwi. Schodzą ich tu dziennie setki jeżeli nie tysiące. Jeden z klientów zamówił tu jednorazowo 60 sztuk. Nieco tylko krótszy ogonek ustawia są codziennie przy sklepie serwującym ciepłe pączki Babci Jańci.

Zainteresowanie wypiekami Starej Pączkarni jest tak duże, że jak udało nam się dowiedzieć, powstanie kolejny punkt przy ul. Towarowej.

– Z otwarciem chcielibyśmy zdążyć na Tłusty Czwartek – usłyszeliśmy w Starej Pączkarni.

W obu piekarniach pączki wyrabiane są ręcznie z świeżo przygotowanego ciasta. Jak zapewniają nas piekarze, nie zawierają sztucznych dodatków i konserwantów. 

Dodaj komentarz