Wkręć się w kawę, czyli Świder uczy i bawi

You are currently viewing Wkręć się w kawę, czyli Świder uczy i bawi

Pierwsze koty za płoty.
Poszły konie po betonie.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.

Tak oto zaczęliśmy w zeszłym miesiącu cykl warsztatów wprowadzających w świat kawy. Co więcej, rozpędzamy się i chcemy coraz więcej! A jak mówi ostatnie już chyba porzekadło: ucz się ucz, bo wiedza to do potęgi klucz. Dlatego chcemy się dzielić z Wami kolejnymi kluczami do tego, żeby w każdym polskim (a przede wszystkim rodzinnym, kołobrzeskim!) domu kawa smakowała pysznie.

Na pierwszym spotkaniu opowiadaliśmy o korzeniach i pochodzeniu kawy, a skoro (ok, to już naprawdę ostatnie powiedzenie) przeszłość jest kluczem do przyszłości, to po ostatnim Waszym zaangażowaniu w warsztat śmiało możemy stwierdzić, zapowiada się świetlana przyszłość!

Po wykładzie nastąpiła część degustacyjna, która przeprowadziła nas ścieżką smaków krajów, które dały rodowód naszemu ulubionemu pobudzającemu naparowi.

Kolejny warsztat będzie dużo bardziej praktyczny.

Skoro się już wkręciliśmy w kawę ze Świdrem to teraz czas się w nią zanurzyć! I to prawie dosłownie! Zapraszamy Was serdecznie na spotkanie pod tytułem „Immersja, czyli zanurz się w kawę”.

Co to znaczy?

Znaczy to tyle, że ten warsztat przybliży nas do praktycznego świata kawy, gdzie będziemy eksperymentować z jednymi z najprostszych, a jednocześnie najbardziej skutecznych metod parzenia kawy, jakimi są metody immersyjne.

Czym jest immersja?

Immersja to nic innego jak zanurzenie się w cieczy. Więc przygotujcie się na hiszpańskie buty w świecie kawy!
Na dłuższą chwilę staniemy się nurkami w morzu czarnym. 😉

Tak oto, jeśli będziemy znużeni, zanurzymy ziarna w cieczy, w tym przypadku będzie to woda i znużenie, zanurzy się w otchłani zapomnienia i wynurzy się pokład pobudzenia po, którym będziemy stąpać śmiało i pewnie jak modelki na wybiegu!

Metodami, którymi się dokładnie przyjrzymy będą tzw. kawa po polsku, przez niektórych błędnie nazywana kawą po turecku, w domowych pieleszach zwaną parzuchą bądź po prostu sypaną. Natomiast w świecie baristów metoda ta, to nic innego jak cupping, czyli metoda profesjonalnej oceny sensorycznej.



Drugim urządzeniem będzie raczej dobrze wszystkim znany french press czasem mylony z kawiarką, znany również jako praska do kawy, która daje nam multum innych możliwości, o czym na pewno zostanie napomknięte w czasie trwania zajęć. 😉

Kolejnym urządzeniem będzie wynalazek zwany mr cleverem, który wyglądem przypomina nam wszystkim znane stare ekspresy przelewowe, a dokładnie ich kielich, do którego sypaliśmy kawę i gapiliśmy się godzinami, jak się zaparza, słuchając jednocześnie wyziewów z termostatu, który przypominał dźwięki z jamy smoka.

Na deser pojawi się aeropress – najmłodsze, a jednocześnie jedno z najpopularniejszych urządzeń świecące triumfy na światowej scenie mistrzostw kawiarzy. Aeropress to nic innego, jak tuba przypominająca swoim działaniem strzykawkę, czyli skojarzenia mogą być niekoniecznie miłe, bo kto z nas lubi jak coś się wbija nam pod skórę? No chyba nikt, chyba że mama po udanym zastrzyku obiecała nagrodę. Natomiast w przypadku aeropressu na nagrodę warto czekać – jest nią pyszna kawa.

Głównym celem najbliższego  spotkania będzie unaocznienie uczestnikom tego, jak niewiele potrzebujemy, aby w domowym zaciszu, bez ogromnej ilości sprzętu i wielkiej ingerencji możemy stworzyć aromatyczny i pobudzający napar.

Zajęcia poprowadzi najsmutniejszy z polskich baristów, mistrz suchego dowcipu (zapewniamy duże ilości wody w trakcie trwania zajęć, co by nie zaschło), miłośnik najkwaśniejszych kaw na świecie, czyli Paweł Świderski, head barista kołobrzeskiej kawiarni Coffeedesk. 

Kiedy i gdzie się spotykamy?

Spotkanie odbędzie się 18. maja 2019 (sobota), o godzinie 14 i 16 (dwie tury), w rzeczonej kawiarni Coffeedesk, mieszczącej się przy ulicy Mazowieckiej 24, na Osiedlu Bajkowym, w Kołobrzegu.

Uczestnictwo w warsztacie jest darmowe, jednak ilość miejsc jest ograniczona, a o uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń.
Jak się zapisać na warsztat?
-> Nic prostszego – wystarczy odwiedzić nas osobiście i zapisać się u baristy.
-> Zadzwonić do nas: 793 304 030.
-> Napisać do nas wiadomość prywatną na Facebooku – Kawiarnia Coffeedesk Bajkowe.

Serdecznie zapraszamy!

(artykuł sponsorowany)

Dodaj komentarz